Etiketter

måndag 19 maj 2014

Musik - Jämförelse wienklassicismen/barocken

Verken skrevs ofta med en melodistämma som dominerade istället för att som man tidigare gjrort med flera olika melodistämmor. Dessutom delades verken in i block som hade olika stämningar, vilka ofta vägde mot varandra och kom som ett svar på den tidigare stämman. Det var också mycket under denna period som den "moderna" symfoniorkestern utvecklades.
Första stycket skulle vara byggt på det vis att det fanns tre delar, exposition, genomföring och återtagning. Expositionen startar med två melodier sedan ska kompositören med hjälp av dessa två melodier i genomföringen göra det så fantasirikt och finurligt som möjligt. Alltså var det i genomföringen som kompositören avslöjade sin skicklighet. Återtagningen innebar då att man skulle återupprepa expositionen och som avslutning på detta brukade man göra en "coda",vilket betyder svans på italienska och var som en liten avslutning.
I barocken var man däremot typiskt flerstämmig och det användes den så kallade terrassdynamiken. Dock fanns det andra kännetecken som att den ofta har en jämn plus och är lätt att klappa i takt till. Det var musikens uppgift att försöka följa och återspegla texternas innehåll och försöka likna uttryck hos människor som följde. Vilket då skilde sig från wienklassicismens uppdelade block av olika stämningar och att man försökte uppnå mänskliga liknelser inom barocken gjorde nog att man därför började arbeta mer med nya typer av musik som sonat, opera och konserter.

Källor:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Barockens_musik

http://www.ne.se/lang/barock

http://sv.wikipedia.org/wiki/Wienklassicism

http://www.ne.se/lang/wienklassicism



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar