Etiketter

onsdag 2 april 2014

No-projekt - Lågenergilampor for the win!

Jag valde att arbeta med att försöka få min familj och två andra hushåll att byta från vanliga glödlampor till lågenergilampor för att det både är mijlövänligare och billigare.

Lågenergilampan har funnits i mer än 30 år, den håller upp till tio gånger längre än en glödlampa och drar 75 procent mindre el. En lågenergilampa innehåller kvicksilver, vilket är en förutsättning för att den ska fungera. Lågenergilampan är ett tunt lysrör som viks flera gånger och produceras med eller utan hölje. Höljet ger ett mjukare ljus så en lampa med hölje är inte lika effektiv som en utan hölje.
Dess ljus är ett indirekt, vitt ljus och det ska alltid stå på förpackningen om lampan är dimbar eller ej. Man kan även välja mellan olika sorters ljus, varmt eller kallt som mäts i kelvin. 2700 kelvin ger ett varmare ljus än 4000 kelvin och de har även olika färgåtergivning men det ska lägst vara 80 Ra.  En lågenergilampa håller upp till tio gånger längre än vad en vanlig brukar hålla glödlampa och drar 75 procent mindre el. Dock innehåller en lågenergilampa kvicksilver, som jag tidigare nämnde är en förutsättning för att lampan ska fungera. Max för en lampa att innehålla är 2,5 milligram kvicksilver men det produceras lampor som innehåller en hel del mycket mindre än 2,5 mg, till och med så lite som 1,0 mg. På samma vis som det ska framgå om lampan är dimbar ska det också framgå hur mycket kvicksilver en lampa innehåller på förpackningen.

Den statliga energimyndigheten har gjort en tabell för att påvisa skillnaderna mellan en vanlig glödlampa och en lågenergilampa.
Som man kan läsa från tabellen sparar man inte bara uppåt 730 kr utan man sparar också på energi vilket i sin tur sparar på vår miljö.

Lamporna är alltså inte bara billigare att ha utan också bättre för miljön. De sparar massa energi som kan komma från så väl kolkraftverk som vattenkraft. Dock kommer den mesta elen i Sverige från kärn-, vatten- och en liten del vindkraft. Detta gör att elen är så kallad "grön" och miljövänlig, dock så skapas radioaktivt avfall under processen som kärnkraftverk går igenom för att göra om värmeenergi till elektriskenergi. Men andra länder förlitar man sig mestadels på kol, olja och naturgas och alla är dem fossila bränslen som det endast finns ett begränsat antal av och dessutom förorenar det vår värld något otroligt. Men den huvudsakliga påverkan av de fossila bränslena är den globala uppvärmningen eller växthuseffekten. De fossila bränslena släpper nämligen ut olika växthusgaser som t.ex. CO2 (koldioxid) när dem förbränns. Dessa gaser reflekterar då värmestrålning som egentligen ska ut ur atmosfären igen men studsar tillbaka.

Här är ett exempel som visar hur det går till.




Detta leder då till ökad medeltemperatur på jorden och enorma klimatförändringar. Om vi inte skulle ha växthuseffekten skulle vi ha en medeltemperatur på -8°c istället för vad vi har i nuläget på 14°c. Man tror även att temperaturen kommer ha stigit med så mycket som 4°c i genomsnitt om bara hundra år. Även om det inte låter så mycket skulle det göra enorma skillnader. Ishaven skulle smälta, vattennivåerna stiga massivt och hela områden som Bangladesh och Nederländerna skulle bara försvinna under havsytan.

Metod:
Jag ska med hjälp av utvecklade argument och välbaserad propagering försöka få de tre hushållen att aktivt ta ställning och byta ut en del, om inte alla sina glödlampor mot lågenergilampor. Jag ska också informera om lågenergilampans fördelar och nackdelar för den vanliga glödlampan. Argumenten ska både framföra den ekonomiska vinsten och det faktum att det är väldigt mycket bättre för miljön, inte bara på grund av att lågenergilamporna drar mindre el utan också att man inte behöver byta dem alls lika ofta.

Källor;


http://www.ne.se/enkel/växthuseffekten - Information hämtades 20-25 mars



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar