Etiketter

torsdag 11 oktober 2012

LäsLog

Jag läser Sagan Om De Två Tornen, en av J R R Tolkiens stora trilogi. Huvudpersonen heter Frodo Baggins och är en hob. Hobbitarna är ett lungt litet släkte som lever i frid och harmoni bortom resten av världens krig och problem. Frodos huvuduppgift är att föra den Enda Ringen, Maktens Ring till Domedags Berget där den ska förstöras. Han får följe av Ringens Brödraskap, vilket innehåller Gandalf Grå, Legolas av Mörkmården, Aragorn II son av Arathorn Arvingen till Tronen i Gondor, Gimli son av Gólin, Boromir son av Denethor II Härskare av Gondor, Samvis Gamgi, Peregrin Took och Meriadoc Vinbock. De get sig ut på en episk resa, men även de största kan falla(bokstavligen falla) som Gandalf gjorde från Durins Bro i Morias mörker medan han dräpte en av de sista balrogerna. Men även den stolte och store Boromir som vid detta tillfället var Gondors största hjälte föll i Rohans utkanter då han försökte skydda Merry och Pippin från Uruk hai:erna. Sam och Frodo flyr iväg på floden och splittras från resten. Det är här vår saga börjar.

Aragorn & Co. jagar efter Uruk hai:erna som har Merry och Pippin(vilket dem inte vet). Medan Frodo och Sam forsätter sin färd mot Mordor.

Aragorn & Co. träffar på män av Rohan som just har dräpt en hop orcher och bränt allt och alla men inte märkt några hobbitar. Trots detta beger sig hjältarna sig till platsen för att låta Aragorn som besitter speciella spårnings krafter. De upptäcker att två hobbitar har gått in i Fargorns skog.

De går in i Fargorns skog. Där träffar de på en trollkarl som de tror är Sauroman men som visar sig vara Gandalf som har återuppstått. Han berättar att Merry och Pippin är med en av de uråldriga enterna. Merry och Pippin är med Lavskägg (som enten heter) och de övertalar honom att kalla till Entting.

Enterna bestämmer sig för att gå ut i krig mot Saruman och Isengards orcher som bränner ner skogar och vandaliserar träd. Under tiden beger sig Aragorn & Co. tillsammans med Gandalf Den Vite* till Rohans Gyllene Hall,  Meduseld, i Edoras deras huvudstad. 

Gandalf konfronterar den sjuke kungen som har blivit förgiftad av Grìma Ormtungas lömska tankar och tunga.
Gandalf får ut Saruman ur kung Theoden och Grìma flyr tillbaks till Saruman. Edoras folk flyr till Helms Klyfta, en gammal borg som Rohans folk brukar ta sig till när nöden är nära.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar