Etiketter

onsdag 22 maj 2013

Svenska - språk uppsatts

Vad säger vårt språk om oss?


Hur mycket kan man ta reda på om en människa genom endast att höra den prata?
Är det någon skillnad på hur en person med universitetsutbildning och en person som endast gått på gymnasiet talar?

Man kan lära sig en hel del om någon endast genom deras sätt att tala. Genom dialekten förstår du oftast varifrån personen  kommer men vissa dialekter kan även göra språket svårare att uppfatta för utomstående, till exempel så finner en stockholmare skånskan väldigt bisarr och grov. Däremot låter stockholmska nästan lite fjolligt enligt en del skåningar. Jag tycker själv att stockholmskan låter lite halvfjollig. Dock tycker jag inte att riktigt bred skånska är så jättefint och därför talar jag ett mellanting, lundensiskan, vilket är nästan som en lite mer civiliserad skånska skulle man kunna säga.
Även din dialekt kan spela roll när du pratar med någon. Det kan medföra förståelsesvårigheter, hån, vänlighet eller att personen tycker du är otroligt rolig vad du än säger. Jag tycker till exempel göteborgska låter coolt men att norrländska låter roligt.

Förutom att säga varifrån du är kan ditt språk berätta om din förmåga att anpassa dig i olika sällskap, hur gammal du är och det förkommer ofta också ett mer välvårdat och utvecklat språk hos någon med högre utbildning än hos någon som hoppade av gymnasiet. En person som talar med variation och välbyggda meningar ses då oftast som äldre, smartare och mer välutvecklad. Beroende på sällskapet kan det variera från att du tas på större allvar om du är med personer som talar på samma vis. Men, detta kan jag säga av egna erfarenheter, det kan vara negativt i en samling människor som talar med mer inslag av slang och svordomar. Det kan då istället ses som att du försöker trycka ner dem eller bara "leker dig". Därför måste man kunna anpassa sig och tala på ett sätt med sina vänner och på ett annat sätt med sin familj. Vilket betyder att ett stort ordförråd är till väldigt bra. Jag själv talar oftast ett mer utvecklat och vuxet språk än de flesta i min ålder, då kan jag ibland ses som någon med mycket kunskap och det leder till respekt eller så kan jag bli hånad som en “plugghäst” eller “svenne” trots att jag är grek. Dock kan jag så klart anpassa mitt språk beroende på vem jag talar med och vad vi talar om. Till exempel talar jag ett relativt välutvecklat språk med Alex men inte riktigt samma sak med mina systrar, förutom när jag vill irritera dom. Men det är nog en härskarteknik och det ska vi inte in på nu. 


Kroppspråk är också något som påverkar oss en hel del. Ibland vet man inte ens om att man gör dem här små rörelserna som kan avslöja om man ljuger, är nervös eller exalterad. 
Kroppspråk skiljer sig också beroende på varifrån man kommer, till exempel här i Sverige är man väldigt skygga och reserverade, nästan lite rädda. Man skakar hand och säger “God dag” men däremot i Grekland och andra medelhavsländer så kysser man varandra på kinderna, omfamnas och sen finns det även en sak som äldre människor ibland gör i Grekland, vet dock inte om det återfinns någon annanstans. De gör ett litet ljud och en rörelse som ska föreställa att de spottar framför en och säger hur vacker, lång eller stor man har blivit. Det är alltså en vänskaplig sak men hade varit väldigt skumt i Sverige. Dock så måste man verkligen veta vad man gör för det kan annars ses som en förolämpning. Man ska heller inte göra det på vem som helst, det är mer en sak äldre gubbar och gummor gör på barn. Sen finns det även “kinddragningen” som är att de tar i din kind och drar lite lätt. Det kan dock vara lite jobbigt och läskigt om man är riktigt liten. Just den saken tror jag också görs i Sverige fast inte i lika stor utsträckning. Men det händer väldigt ofta i Grekland och jag kan själv relatera till barn som blir skrämda eller tycker det är jobbigt. Liksom tänk dig en kanske 80 år gammal gumma som du aldrig träffat förutom, men som känner dina föräldrar på något mystiskt sätt, komma fram till dig och dra dig i kinden. Lite skumt.


Men man är också mycket mer öppen gällande sådana saker och kroppskontakt i medelhavsområdet. Ganska trevligt och jag föredrar en släkt som pratar mycket, delar allt och har den här extra öppenheten med kroppskontakt osv. Hellre det än en släkt där man bara ger en liten lätt kram och sen sätter sig och äter under tystnad.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar